Zakelijk leasen vergelijken in 2019

Waardering

★★★★★ 

8.5 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Directe levering

Maandelijkse prijs

€ 350

✓ Ideaal voor startende ondernemer

Geen jaarcijfers, snelle acceptatie

✓ Direct eigenaar van je lease auto

Waardering

★★★★★ 

8.3 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Directe levering

Maandelijkse prijs

€ 380

All-in zorgeloos rijden

Incl. verzekering, wegenbelasting

✓ Wegenbelasting en onderhoud

Waardering

★★★★★ 

7.5 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

12 tot 14 weken

Maandelijkse prijs

€ 454

✓ Innovatief & duurzame aanbieder

Handige Mobility Card Athlon

✓ Keurmerk Private Lease

Waardering

★★★★★ 

7.7 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Directe levering

Maandelijkse prijs

€ 386

✓ All inclusive service

Directe levering mogelijk

✓ Ruim aanbod aan auto’s

Hoe werkt zakelijk leasen precies?

Als je een ondernemer bent kan het zijn dat zakelijk auto leasen een noodzaak wordt. Toch weten veel ondernemers nog niet precies hoe auto leasen zakelijk werkt.

Het antwoord op die vraag hoeft gelukkig niet heel moeilijk te zijn maar er zijn wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden om het zakelijk leasen auto goed te regelen. Een aantal vragen die je jezelf kunt stellen voordat je begint met zakelijk leasen zijn:

• Hoe lang wil je een auto gaan leasen? Wat wordt de contractperiode
• Hoe lang heb je de auto of bus precies nodig?
• Hoe veel kilometers ga je rijden met de nieuwe zakelijke lease auto?
• Wat is het maandelijkse budget dat je te spenderen hebt
• Hoe zit het precies met de bijtelling en hoe werkt dit systeem?

Het doel van je zakelijke lease

Een auto zakelijk leasen heeft natuurlijk een bepaald doel. Voor dat je gaat beginnen met het aanvragen van een zakelijke lease is het dus belangrijk dat je weet waar je het vervoer voor gaat inzetten.

Ga je bijvoorbeeld alleen van- en naar klanten toe? Of wil je je vervoer gebruiken om bepaalde spullen te vervoeren? We raden je dus altijd aan om goed na te denken over het doel van je leaseperiode.

Het budget voor je zakelijke lease auto

Het budget voor je zakelijke lease is natuurlijk erg belangrijk. Ga je voor een Opel, Fiat of wil je een BMW rijden? De keuze voor een zakelijke lease auto is natuurlijk voor een groot deel afhankelijk van je budget. Het verschil wordt natuurlijk gemaakt in de totale waarde van de auto en de bijtelling.

Heb je de auto elke dag nodig en is je budget niet eindeloos? Zorg er dan voor dat je goed kijkt naar alle beschikbare leaseauto’s in het maandelijkse budget dat je hebt. Het is wel belangrijk om te weten dat bij het berekenen van de maandprijs we rekening gehouden moet worden met de cataloguswaarde, daar wordt namelijk de bijtelling mee berekend.

Hoe veel kilometers ga je maken?

Als je kiest voor zakelijk auto leasen is het natuurlijk van groot belang dat je weet hoe veel zakelijke kilometers je gaat rijden. De prijs die je per maand betaalt aan de leasemaatschappij wordt namelijk gebaseerd op het aantal kilometers dat je per jaar gaat rijden met je zakelijke lease auto.

Doorgaans begint de berekening vaak bij een kilometrage van 10.000 kilometer per jaar. In principe is dit voor de meeste mensen te weinig, omdat een zakelijke lease rijder vaak meer dan 27 kilometer per dag rijdt.

Het is belangrijk om het juiste kilometrage te kiezen omdat er een zogenoemde ‘meerkilometer’ wordt verrekend als je over je gekozen aantal kilometers heen gaat.

Het los betalen van kilometers die je over je afgesproken limiet gaat is vaak een stuk duurder, zorg er dus voor dat je een goede keuze maakt uit het aantal kilometers dat je kiest bij een zakelijke lease auto.

Hoe lang ga je zakelijk leasen?

Een zakelijke lease auto sluit je meestal voor een vaste periode af. Zo kun je kiezen voor korte- en langere periodes. Als we het hebben over korte periodes gaat het vaak om termijnen van 3 maanden tot 2 jaar. De kosten voor het zakelijk auto leasen op de korte termijn liggen vaak hoger in vergelijking met langere periodes vanaf 2 jaar.

Het is dus een goed idee om na te denken over de totale leasetermijn, als je verwacht dat je een zakelijke lease lang gaat rijden kan je dat namelijk kosten besparen ten opzichte van een zakelijke lease die je voor 1 jaar afsluit.

Bijtelling zakelijk lease

Zoals we eerder al hebben doorgesproken is er bij het budget voor zakelijk auto leasen ook sprake van bijtelling. Als je een zakelijke lease auto voor privé doeleinden hebt gebruikt, wordt er door de fiscus een extra bedrag bij je totale inkomen opgeteld.

Dat bedrag noemen we bijtelling, je mag namelijk 500 kilometer per jaar aan privé kilometers besteden, als je boven deze grens komt ga je bijtelling betalen voor een zakelijke lease auto. Dat kan flink oplopen als je veel kilometers maakt met je zakelijke auto, zorg er dus voor dat je hier rekening mee hebt gehouden voordat je een zakelijke lease auto gaat afsluiten.

mobiele telefoon

Wanneer is zakelijk leasen goede optie?

Zakelijk leasen of kopen? Het is een vraag die veel gesteld wordt, het starten van een bedrijf brengt over het algemeen al behoorlijk wat kosten mee en je wil ook blijven investeren in de groei van je onderneming. Als je daar dan ook nog een auto voor moet kopen kunnen de kosten behoorlijk oplopen.

Voordelen zakelijke lease

Door te kiezen voor akelijk leasen kun je een relatief nieuw model auto kiezen waarbij de eventuele onderhoudskosten door de leasemaatschappij worden betaald. Dat is prettig want je hoeft je dan geen zorgen te maken over eventuele overwachte kosten.

Nog een groot voordeel is dat veel mensen tegenwoordig kiezen voor een schone en zuinige zakelijke lease auto waardoor er de komende jaren maar weinig bijtelling overgemaakt hoeft te worden. De fiscale bijtelling voor een zuinige leaseauto ligt namelijk op 14%.

Nog een groot voordeel van zakelijk leasen is dat je volledig verzekerd bent door de leasemaatschappij en dat je eigenlijk een totale all-in prijs voor het gebruiken van een zakelijke auto betaald.

Nadelen van zakelijk leasen

Er zitten natuurlijk ook nadelen aan een zakelijke lease. Als je bijvoorbeeld meer prive kilometers maakt dan de grens kun je behoorlijk wat geld kwijt zijn aan fiscale bijtelling. Door de Belastingdienst worden zakelijke lease auto’s namelijk gezien als loon in natura.

De werkgever moet jaarlijks verplicht 25% van de cataloguswaarde van de leaseauto bijtellen bij het salaris als er jaarlijks meer dan 500 kilometer prive wordt gereden.

Door de bijtelling kan het nettoloon uiteindelijk een stuk lager uitvallen. Nog een nadeel is dat er bij een zakelijke lease geen no-claim korting wordt opgebouwd omdat de verzekering geregeld wordt door de leasemaatschappij.

Zakelijke lease auto en het ondernemingsvermogen

Als je zakelijke lease tot het ondernemingsvermogen behoort is het in de meeste gevallen een stuk voordeliger om de auto op naam van het bedrijf te zetten. Daardoor kun je profiteren van fiscale voordelen omdat de gemaakt autokosten zoals de aanschafprijs, motorrijtuigenbelasting, brandstofkosten en verzekeringen worden afgeschreven via het bedrijf.

Deze kosten kunnen van de winst worden afgetrokken en het is mogelijk om de BTW als voorbelasting terug te vorderen en af te schrijven op de auto. Ook is het in sommige gevallen mogelijk om deze kosten bij een leaseconstructie van de winst af te trekken.

 

Waarom NederlandMKB.nl gebruiken?

Wij weten wat het is om ondernemer te zijn

Wij zijn een groep ondernemers die zelf regelmatig geïrriteerd raakte tijdens het bekijken van zakelijke diensten op het internet. Het aanbod is groot en je hebt vaak geen idee of het nog goedkoper kan.

Geef niet onnodig veel geld uit

Wij vinden dat jouw zuurverdiende geld als ondernemer niet onnodig uitgegeven hoeft te worden. Je wil natuurlijk groeien en door effectief zakelijke diensten te vergelijken kun je gemakkelijk honderden of zelfs duizenden euro’s besparen op diverse kostenposten.

Het is bij ons mogelijk om aanbieders te vergelijken op een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden zijn natuurlijk verschillend per product.

 • Je zult merken dat je soms gebruik maakt van een handige vergelijker die je volledig kunt personaliseren.
 • Daarbij heb je voor verschillende diensten de mogelijkheid om verschillende offerte’s op te vragen om de beste deal te vinden.

Ook bieden we statische vergelijkingen aan voor zakelijke diensten zoals leasing. Je krijgt daardoor een groot totaalbeeld van de markt, daardoor wordt de keuze voor een aanbieders een stuk makkelijker.

Transparant over ons verdienmodel

Transparantie is tegenwoordig een belangrijk onderwerp geworden, het is bij ons dan ook een kernwaarde om transparant te zijn en blijven over het simpele verdienmodel van Nederland MKB.

Vergoeding voor het vergelijken

Als je de keuze maakt om een zakelijke dienst te gaan gebruiken ontvangen wij een vergoeding van de aanbieder waar je voor gekozen hebt. Op deze manier kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer gratis zakelijke diensten kunt vergelijken. Kosten besparen hoeft dus helemaal geen geld te kosten, soms ben je al klaar in 3 minuten.

Een echte win-win wat ons betreft, mocht je nog vragen hebben over ons verdienmodel of het onafhankelijk vergelijken? Geen enkel probleem, laat je vraag achter op onze contactpagina. We proberen dan zo snel mogelijk je vraag te beantwoorden zodat je aan de slag kunt gaan.

 

 • Nederland MKB streeft naar innovatie, kwaliteit en service. Daarom is jouw mening van groot belang voor ons! Het team stelt het zeer op prijs wanneer je jouw suggesties of meningen aan ons laat horen.  

Wat kost zakelijk leasen precies?

Als je wil weten wat de kosten voor je zakelijke lease zijn moet je eerst kijken naar de bijtelling die je moet betalen. De bijtelling is gerelateerd aan de CO2-uitstoot van je auto. Het maakt daarbij niet uit wat voor brandstof je gebruikt, als je auto na 2017 op kenteken is gezet en een CO2-uitstoot heeft van 51 gram per kilometer wordt het bijtellingspercentage automatisch 22%

Deze regeling is ingesteld omdat de overheid rijden met elektrische auto’s wil stimuleren. Voor volledig CO2-neutrale auto’s is er namelijk een bijtellingspercentage van 4% beschikbaar. Je kunt ook minder bijtelling betalen door een auto te kiezen die voor 2017 in het kentekenregister is komen te staan.

De tweede post die je moet bekijken om de totale kosten van je zakelijke lease auto te berekenen is de eigen bijdrage. Het kan zijn dat jewerkgever namelijk afspraken met je maakt als je de auto prive gebruikt.

De werkgever trektdoorgaans de eigen bjdrage af van de bijtelling, dat bedrag wordt daarna ingehouden op je brutoloon. Hoe hoog dat totale bedrag is hangt af van de afspraken die je hebt gemaakt met je werkgever. Je kunt de eigen bijdrage alleen maar aftrekken van de bijtelling.

De eigen bijdrage kan eigenlijk nooit hoger zijn dan de bijtelling, als dat wel gebeurt wordt er voor die maand 0 bijtelling gerekend. De Belastingdienst heeft namelijk goedgekeurd dat de bijtelling nooit ‘negatief’ geboekt kan worden.

Prive leasen of toch zakelijk leasen?

De keuze tussen zakelijk en prive leasen wordt vooral gemaakt om fiscale voordelen te benutten. Als je kiest voor een zakelijke lease krijg je namelijk een auto van de zaak. Daar hangt een regel aan vast, als je meer dan 500 kilometer maakt betaal je namelijk bijtelling, dat is niet het geval als je gebruik maakt van een prive lease. Om je een goed beeld te geven hebben we de overeenkomsten en verschillen tussen de leasevormen opgesomd:

Overeenkomsten Zakelijk & Prive lease

Als je kijkt naar een zakelijke lease zijn er natuurlijk wel verschillen met een private lease maar er zijn ook een aantal overeenkomsten te vinden tussen beide leasevormen.

 • Onderhoud wordt geregeld voor je
 • Een vast bedrag per maand betalen
 • Vervangend vervoer bij onderhoud
 • Verzekering wordt geregeld voor je
 • Banden vervanging indien nodig
 • Pechhulp in Nederland

De verschillen Zakelijk & Prive lease

Er zijn natuurlijk ook een aantal verschillen tussen de 2 leasevormen te vinden, denk dan aan de volgende zaken die het verschil maken.

 • De bijtelling, je hebt hier geen last van bij private leasen
 • Het budget, wellicht heb je zakelijk meer te besteden
 • Soms merk gebonden, je werkgever kan het merk bepalen van je lease
 • Vaak rittenregistratie vereist, je moet je prive en zakelijke kilometers bijhouden
 • Op naam van je werkgever of bedrijf, de leaseauto is niet van jezelf

Zakelijk elektrisch leasen interessant?

Een elektrische auto leasen kan behoorlijk wat voordelen hebben, zo heb je geen uitstoot tijdens het rijden, heb je diverse fiscale voordelen en kun je beschikken over auto’s met geweldige rijeigenschappen. De voordelen van een elektrische auto leasen wegen steeds meer op tegen de nadelen en steeds meer Nederlanders kijken dan ook naar mogelijkheden om een elektrische auto te leasen.

Op dit moment kan een elektrische auto lease nog behoorlijk wat voordelen opleveren. Tegenwoordig beschikken de meeste elektrische auto’s namelijk over een flinke actieradius, en als je 40.000 kilometer per jaar rijdt kun je enorm besparen op je lease kosten.

Nog een voordeel van een elektrische auto leasen in Nederland is de dichtheid van laadpalen, Nederland heeft op dit moment de grootste dichtheid van de hele wereld waaroor je je auto makkelijk kunt opladen.

Toch blijft het allergrootste voordeel van een elektrische leaseauto het fiscale voordeel, de fossiele brandstoffen zijn namelijk eindig en de transitie naar elektrische auto’s gaat steeds sneller. De Nederlandse overheid wil het gebruik van elektrische auto’s stimuleren en heeft daarom erg interessante regels om de bijtelling voor elektrische leaseauto’s laag te houden.

Als je kiest voor een elektrische auto met een fiscale waarde van onder de €50.000 heb je maar 4% bijtelling. Als je kiest voor een elektrische auto lease met een aanschafwaarde boven de €50.000 moeten voor het resterende bedrag dat overblijft 22% bijtelling betalen.

 

Hoe zit het met auto leasen zakelijk ZZP?

Zakelijk leasen ZZP is goed mogelijk omdat je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Je moet er wel rekening mee houden dat je bijtelling gaat betalen als je de auto ook prive gaat gebruiken. Daardoor kan zakelijk leasen ZZP een stuk minder interessant worden omdat je extra maandelijkse kosten maakt door een leasecontract af te sluiten.

Door te kiezen voor een private lease heb je dit gedoe niet, je kunt namelijk bijtelling voorkomen omdat je het contract prive afsluit. Daarnaast kun je €0,19 per gereden zakelijke kilometer aftrekken van je winst. In principe is private lease dus de meest geschikte vorm voor zzp’ers.

Je hebt wel een nadeel met private leasen ten opzichte van een zakelijke lease, je contract wordt namelijk bij het BKR geregistreerd waardoor deze invloed kan hebben op de leencapaciteit van een hypotheek. Ook de BTW is niet aftrekbaar, toch weet het niet hebben van bijtelling vaak op tegen het BTW nadeel.

 

Goedkoop leasen zakelijk mogelijk?

Goedkoop zakelijk leasen is goed mogelijk, het ligt er echter aan waar je naar op zoek bent en wat voor auto je wil rijden. Als je kiest voor een relatief kleine auto kun je er vanuit gaan dat een goedkope zakelijke lease auto vinden niet al te moeilijk is. Doorgaans is de cataloguswaarde namelijk voor een groot deel verantwoordelijk voor de prijs van je leasecontract.

Als je op zoek bent naar de goedkoopste zakelijke lease auto kun je ook kijken naar elektrische auto’s, deze hebben in verhouding met normale auto’s namelijk erg interessante bijtellingspercentages waardoor goedkoop auto leasen zakelijk goed mogelijk wordt. Modellen onder de 50.000 euro hoeven namelijk maar 4% bijtelling te betalen over alle prive gemaakte kilometers.

Zijn er zakelijke lease aanbiedingen?

Ja, er zijn regelmatig zakelijke lease aanbiedingen beschikbaar. Deze kunnen behoorlijk voordelig uitvallen, toch raden we je aan om alle voorwaarden goed door te nemen omdat het soms voor kan komen dat een aanbieding niet zo aantrekkelijk is als het op het eerste gezicht lijkt.

Navigatie

Audi zakelijk leasen

Fiat 500 zakelijk leasen

Volkswagen zakelijk leasen

Tesla zakelijk leasen

Mercedes zakelijk leasen

Volvo leasen zakelijk

Meest gelezen

1

2

3

4

5

6